Jsme milovníci dobrého a především kvalitního jídla a potravin.
Jsme Lenka & Jarda. Ke Španělsku máme hodně blízko, přeci jen ten velký kus Lenčina života tam strávený zanechal své pozitivní následky. Každý rok se tam několikrát vracíme a po každém návratu zpátky do Čech nám tu krom sluníčka chybí nejvíce španělské jídlo. A že Španělé to umí, to vás asi nemusíme přesvědčovat.
Z toho důvodu jsme se rozhodli spolupracovat s několika španělskými rodinnými firmami, které kvalitě svých výrobků přikládají velký důraz. Bylo pro nás důležité vybrat menší firmy, které mají kapacitu své suroviny pečlivě vybírat a s láskou zpracovávat. Kde jinde seženete extra panenský olivový olej, který používají mnohé michelinské restaurace nejen ve Španělsku, olej který je stočen do 4 hodin od očesání oliv? Tak aby zachoval to nejcennější, co tento olivový „džus“ může nabídnout…. Nebo olivy nejvyšší kvality nakládané do opravdu výtečných nálevů?
Přeci jen jsme to, co jíme…
Španělské extra panenské olivové oleje MONVA
Rodinný podnik MONVA byl založen v roce 1972 a má dlouhou tradici výroby panenského olivového oleje (jejich rodiny vyráběly olivový olej od 18 st.). Vlastní svůj olivový háj o rozloze 650 hektarů s 90.000 olivovníky odrůdy Picual, který se nachází v pohoří Sierra Mágina (s Chráněným označením původu), v Jaénu ve španělské Andalusii, ve výšce 550 metrů nad mořem. Je situován v podhůří přírodního parku Sierra Mágina, v oblasti zvláště vhodné pro pěstování oliv. Tato oblast je domovem nejrozsáhlejších olivových plantáží na světě. Je zde totiž ideální geografická poloha pro pěstování/výrobu vysoce kvalitního extra panenského olivového oleje.
Co dělá extra panenské oleje MONVA výjimečné?
> správné obdělávání stromů a časná sklizeň mezi polovinou října a prosincem, kdy každá oliva je sbírána ve své optimální zralosti. Olivy jsou semlety do čtyř hodin od sběru, aby byla zaručena maximální čerstvost a kvalita.
> nejnovější techniky sklízení, při kterých se plody sklízejí přímo ze stromu a vylučuje se kontakt se zemí, zaručují, že olivy nepřišly do kontaktu s bahnem, prachem a jinými nečistotami, které by jinak zhoršily kvalitu olivového oleje
> mletí při nízkých teplotách (mezi 18°C – 29°C) zaručuje uchování optimální chuti, aroma a nutričních vlastností oliv
> postprodukční filtrační proces a inertní atmosféra ve sklepě zabraňuje fermentaci a oxidačnímu procesu oleje
> sklad s permanentní kontrolou teploty poskytuje neustálé stabilní prostředí pro skladování oleje.
Oleje se vyznačují výjimečnou aciditou od 0,08% do 0,17%.
JOSÉ LOU prémiové olivy ze španělské Aragonie
Příběh firmy Hijos de José Lou, silný jako kořeny olivovníků, je příběhem rodinné tradice, která se věnuje výhradně produkci a konzervaci oliv.
Její původ sahá až do třicátých let minulého století, kdy podnikavý José Lou Royo, otec a dědeček současných majitelů, otevřel ve španělské Zaragoze (hlavním městě Aragonie, jednoho ze španělských autonomních společenství) malý obchod s olivami. Později vytvořil sklad pro zpracování černých oliv.
V dnešní době je firma Hijos de José Lou konsolidována v oblasti balení, prodeje a distribuce oliv a zeleniny.
Produkty společnosti José Lou procházejí pečlivým procesem přípravy a uchování, tak aby uspokojili i ty nejnáročnější zákazníky. Olivy nakládají do výjimečných nálevů podle tradičních i moderních receptů.
Přestože olivy aragonského původu Empeltre jsou stále firemní srdcovkou, v současné době, další odrůdy oliv jako je například Arbequina ze severu Španělska, nebo Gordal či Mazanilla z jihošpanělské Andalusie doplňují široký sortiment, ve kterém krom oliv a tradiční nakládané zeleniny a špízů „banderillas“ nechybí ani paštičky či marmeláda z oliv.
Práce firmy Hijos de José Lou je naplněna úsilím tří generací, které byly schopny přenášet a sbírat rodinné dědictví, pracovat s nadšením před výzvami, které se neustále objevují, jít s doubou a reagovat na chutě nových trhů a přesto zůstat odlišnými. Tak jako vždy!
Záznamy nebyly nalezeny…